Dr. Vámos Árpád

belgyógyász, endokrinológus, reumatológus főorvos

Magánrendelő

4200 Hajdúszoboszló,
Szilfákalja u. 1-3.
Járóbeteg Ellátó Centrum

Rendelési idő

Kedd: 16.00-18.00
bejelentkezés: (+36)30/645-76-21

Apollo Medical Center Endokrinológia

4025 Debrecen,
Miklós utca 5-13.

Telefon:
(52)502-503, (52)502-504
Mobil: (30) 288-44-97
hétfő és péntek: 16-18

Munkahely:

Kenézy Kórház Kft.
Belgyógyászati osztály és
Endokrinológia, Diabeto-
lógia szakrendelés

Elérhetőség:

4043 Debrecen,
Bartók Béla út 2-26.
(52) 511-777

A meddőségről

Ha egy pár az ideális időpontban él házaséletet, a teherbeesés valószínűsége 22-30 %. Számtalan tényezőnek kell ehhez a viszonylag alacsony értékhez is megfelelően működnie. Míg néhány évtizeddel ezelőtt a gyermekvállalás a nők húszas éveiben volt jellemző, addig napjainkra – a különböző szociális és gazdasági változások következtében – a családtervezés későbbre tolódott, s nem ritka, hogy a nők az első gyermeküket csak a harmincas éveik derekán szülik meg.

Az életkor előre haladtával azonban csökken a fogamzóképesség, és egyre nagyobb számban találkozunk a teherbe esés nehezítettségéve. l A párok kb. 15-20%-a küzd meddőséggel!

A megfelelő, személyre szabott életviteli tanácsadás, kiegészítő gyógyszeres kezelés (ill. vitaminok, ásványi anyagok) beállítása mellett az endokrinológiai kivizsgálás után sok párnak a „lombik program” hozza el a várva várt gyermekáldást.

Meddőségi kivizsgálást 12 hónap sikertelenség esetén ajánlott végezni, azonban ez az időtáv az életkor előrehaladtával csökkenthető. Természetesen, azon esetekben, ahol a pár idősebb vagy a kórelőzményben ismert - meddőségre utaló - betegség szerepel, a probléma korábban is diagnosztizálható és kezelhető.

Érdemes meddőségi szakemberhez fordulnia az alábbi esetekben:

  • 1 éve védekezés nélkül nem sikerül a terhesség létrejötte.
  • Többször is sikerült a teherbe esés, de már legalább kétszer vetéléssel végződött a terhesség.
  • A próbálkozások ellenére az elvégzett otthoni tesztek (vizeletből, nyálból, hüvelyváladékból) nem mutatnak tüszőérést és tüszőrepedést.
  • A menstruációk hosszabb idő óta szabálytalanok és ritkábban jelentkeznek, vagy egyáltalán nem menstruál.
  • A mensesek erősek, alvadékosak.
  • Mensessel összefüggően, vagy attól akár függetlenül is fokozott alhasi fájdalmakat érez.
  • Fájdalmas együttléteket észlel.

A meddőségi kivizsgálás során a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni, hiszen a kiváltó okok feltárása során 40%-ban találunk női okot, szintén 40%-ban férfi okot és 20%-ban a pár mindkét tagjánál van olyan eltérés, mely a meddőség okának tekintendő.

A pár női tagjánál fizikális vizsgálattal, laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó eljárásokkal, szükség esetén sebészeti technikákkal történik a meddőség okának felderítése.

A pár férfi tagjánál az egyik legfontosabb eljárás az ondó minőségi és mennyiségi vizsgálata. Emellett szükség esetén egyéb andrológiai vizsgálatok (hormonszint-meghatározás, sebészeti technikák stb.) derítenek fényt a háttérben álló problémára.

A gyermek után vágyó párok majdnem 90%-ában a meddőség kezelhető gyógyszeresen, a reproduktív rendszer funkciójának sebészi helyreállításával, valamint az asszisztált reprodukciós technikák, mint pl. az in vitro fertilizáció, az ún. lombik bébi program segítségével.

Fentiek alapján tehát alapvetően nőgyógyászai, endokrinológiai/hormonális -, férfiak esetében andrológiai vizsgálatokra lehet szükség

A meddőség hormonális tényezői

A női meddőség egy része hormonális hátterű. Lényege, hogy nem megfelelő a peteérés, így emiatt a megtermékenyülés nem jöhet létre. Vagy nincs peteérés, vagy ha lenne is, a ciklus második felében nem tud beágyazódni a megtermékenyült petesejt. A hormonzavar az agyalapi mirigy rendszere, a pajzsmirigy, a petefészkek, mellékvesekéreg funkció károsodásából adódhat.A legfontosabb tényzők:

Peteérési zavarai, Hyperprolaktinémia (magas prolaktin szint), Policisztás ovarium szindróma (PCOS), Korai menopauza

A női meddőséggel kapcsolatos hormonvizsgálatok időpontja ideálisan a ciklus 3. és 21. napja,alapesetben TSH, FT4, aTPO, Inzulin rezisztencia, ciklus függő hormonok (AMH, FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol, progeszterona a ciklus 3. napján, valamint a progeszteron vizsgálata esetében a ciklus 21. napján történik.

Meddőség immunológiai vizsgálata (anti foszfolipid,anti-TG,ANA (Hep-2), ds-DNAszöveti transzglutamináz) speciális laborfeladat.

Meddőségi véralvadási zavarok vizsgálata hematológusnál javasolt (beágyazódási zavarokat és korai vetéléseket okozhatnak:Antithrombin III, APC-Rezisztencia, II.faktor Prothrombin mutáció, L-antikoaguláns, Leiden mutáció etc

A meddőség szervi eredetű okai –nőgyógyásznál tisztázandók, nemegyszer műtéti úton kezelhetők: pl.A petevezetékek károsodása vagy elzáródása, endometriózis, jóindulatú daganatok, kismedencei összenövések stb.

Szóba jöhetnek még immunológiai zavarok, krónikus betegségek (cukorbetegség, máj– vagy vese-, szív- és érrendszeri megbetegedés, ízületi gyulladás ) Sugár-, mind a kemoterápia

Korral a petefészkek hormonérzékenysége csökken és a magzati rendellenességek száma nő, így a gyermekvállalás egyre nehezebbé válik. Az életkor előrehaladtával az ivarsejtek között is nő a genetikailag károsodott sejtek aránya,így 30 év fölött a vetéléssel végződő terhességek száma nő,40-45 éves korra már eléri a 30-35%-ot. Emellett a veleszületett magzati rendellenességek száma is nő, mint például a Down szindróma.

Rendelésemen a hormonális zavarok megbeszélése, kizárása, kezelése történik hozott-, vagy nálunk végzett vizsgálatok eredményei alapján.